Archive | Duurzame voeding RSS feed for this section

Vooraankondiging Appelproeverij 5 oktober

13 jul

Vooraankondiging Appelproeverij 

Op zondag 5 oktober wordt in de oude boomgaard nabij het gemeentehuis van 12.00 uur tot 16.00 uur een appelproeverij gehouden tegelijkertijd met de  herfstfair op de Markt. Je kunt gratis proeven van wel 40 soorten appels.

Inwoners van de gemeente Boxtel, die een eigen boomgaard(je) hebben, kunnen met  appels en peren naar de unieke boomgaard bij het gemeentehuis komen om de bezoekers te laten proeven van lekkere, vaak niet bekende soorten appels en peren. Zij kunnen het eigen fruit ook verkopen of laten persen tot houdbaar sap.

 

60 aanwezigen bij lezing vergeten groeten

6 feb

De lezing  ”Vergeten groenten” die 30 januari jl. werd gehouden in Café Rembrandt kende met 60 aanwezige een goede opkomst. LA21 is dan ook verheugd over de belangstelling voor dit initiatief.

De aanwezigen leerden van Lemmert Neervoort allerlei wetenswaardigheden over groenten die in weinig meer worden gegeten en planten waarvan men tegenwoordig niet meer weet dat ze ooit als groenten werden genuttigd. 5000 aardappelsoorten, bieten in allerlei kleuren, gele komkommers , heilige boontjes, de wortel die in verschillende kleuren voorkwam maar pas in de 17de eeuw oranje werd , zaden uit de Amaranth-plant…zomaar een paar gewassen die aan bod kwamen. Vele aanwezigen maakten van de gelegenheid gebruik om bijzonder zaaigoed te kopen en daarmee in de eigen tuin eens andere soorten groenten een kans te geven. De heer Neervoort nodigde de deelnemers uit om eens een bezoek te brengen aan “De Historische Groentenhof” in Beesel ( Limburg) al waar hij en vele andere vrijwilligers zich inzetten om een grote diversiteit aan groenten en bloemen in stand te houden.

30 januari: Lezing over vergeten groenten

19 jan

 

DONDERDAG 30 JANUARI      20.00 uur

Café Rembrandt: Rechterstraat 56, 5281 BX Boxtel

Lezing `Vergeten groenten´

Bent u ook bezig met de voorbereidingen voor uw groentetuin?

Wilt u weer eens iets anders proberen?

Heeft u nog een heerlijk gevoel bij de groenten van vroeger?

Gaat u voor het eerst weer een groentetuin maken?

Vindt u het gewoon fijn om meer informatie te krijgen?

U bent van harte welkom op de bijeenkomst over vergeten groenten.

Op deze avond zal de heer Lammert Neervoort van de Historische Groentehof een lezing verzorgen over de vergeten groenten en de vele mogelijkheden voor uw moestuin. Er bestaat ruimschoots de mogelijkheid om uw vragen te stellen.

De organisatie van deze avond is in handen van  Lokale Agenda 21.

De avond is gratis toegankelijk.

Appelproeverij in de oude boomgaard

25 sep

Appelproeverij en meer!

Tijdens het Boxtelse Herfstfestijn op 6 oktober 2013, zal Lokale Agenda 21 prominent aanwezig zijn met een reeks activiteiten rondom het thema duurzame voeding.

Wij hebben wederom een groot aantal bijzondere appelsoorten verzameld om de inwoners van Boxtel te laten proeven van de enorme variëteit die in Nederland (nog) aanwezig is. LA21 hoopt hiermee te stimuleren dat inwoners die daartoe de mogelijkheden hebben, zich inzetten voor het aanplanten en behouden van deze diversiteit. Naast de appelproeverij kunt u genieten van zelfgemaakte jams, appeltaarten enz.

Nieuw is dit jaar de aanwezigheid van een pers om ter plekke appelsap te maken. Op professionele wijze worden de door bezoekers aangeboden appels geperst, gepasteuriseerd en verpakt in 3 liter-pakken. Dit alles voor een zeer schappelijke prijs. Ook zal het mogelijk zijn om appelsap  te kopen en uw eigen appel- of perenoogst te verkopen.                                             Vanaf 13.00 uur bent u welkom in de oude appelboomgaard achter het gemeentehuis.

Wilt u deelnemen en heeft  u nog vragen? Bel gerust Betsie van der Sloot 0411-631503 of Gerard Buiks 0411-675171.

Wij hopen u daar te begroeten!

 

 

Links duurzame voeding

2 jan

www.deschoffel.nl

www.detoom.nl

www.eetwatbijjepast.nl

www.dekleineaarde.nl

www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst