Archive | april, 2013

wat is nodig

16 apr

Wat is nodig

Ideale maanden om de compost te oogsten zijn in september/oktober en in april/mei.  Goede compost is donker en heeft de geur van bosgrond, een laagje van 3-6 cm rond de planten zorgt voor maanden lange gezonde voeding. Het bovenste, nog niet voldoende deel van de inhoud van het compostsysteem gaat gewoon terug in de compostbak, en vormt weer een goede start voor de verdere compostering.

 

benodigdheden

Om zelf te composteren is nodig:

• een apart emmertje in de keuken voor de plantaardige keukenresten (met deksel);

• een compostsysteem afhankelijk van tuin-grootte. Informeer bij de gemeente welke typen deze aanbiedt;

• gereedschap om tuinresten klein te maken (heggenschaar, snoeischaar, grasmaaier, optioneel een hakselaar);

• een puntige prikstok of riek.

 

Bevat de tuin veel groen, kies dan voor een groter systeem, of zelfs twee bakken. Lees voor de wormenbak de specifieke aanwijzingen die bij het systeem geleverd worden.

 

Tips voor de plaatsing van de compostbak

• plaats het systeem op de volle grond;

• hou voldoende ruimte voor de compostbak om de compost te kunnen oogsten;

• plaats de compostbak horizontaal op een aantal stevige stenen/klinkers;

• vul de bodem met ongeveer 10 cm houtsnippers, of fijne takes voor een goede doorlaatbaarheid. In de nabijheid van sloot/water, doe eerst een metalen raster onder de compostbak i.v.m. ongedierte.

 

De grootte van de compostbak is afhankelijk van de grootte van uw tuin en hoeveelheid keukenresten.

Doelstelling van LA21

16 apr

Welkom op de website van de Lokale Agenda 21.

Wij geven u graag meer informatie over onze motivatie, geschiedenis en vooral onze activiteiten.

LA21 is een werkgroep die gevormd wordt door een aantal enthousiaste vrijwilligers uit Boxtel. Wat ons bindt is de betrokkenheid bij het welzijn van de Boxtelse samenleving. Daarbij is de focus vooral gericht op de bescherming van ons milieu en het bevorderen van duurzaamheidsbesef bij de inwoners, bedrijven en organisaties van Boxtel.

LA21 heeft haar doelstellingen als volgt verwoord:

  • Lokale Agenda 21 werkt aan duurzame ontwikkeling die aansluit bij de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
  • Duurzaamheid in de 21ste eeuw op de agenda en in de belangstelling houden in de gemeente Boxtel.
  • Samen met burgers in Boxtel concrete projecten op het gebied van duurzaamheid realiseren.
  • Steeds weer andere doelgroepen uit de Boxtelse samenleving bij het streven naar duurzaamheid betrekken.

LA21 dankt zijn naam de duurzaamheidsconferentie in Rio de Janeiro 1992. Aldaar werd besloten dat een duurzame ontwikkeling niet een zaak kon zijn van alleen landen en regeringen  maar dat ook lokale groepen activiteiten moesten ontplooien en dus een Lokale Agenda. In Boxtel is die oproep verstaan en ter harte genomen.  In maart 1996  is een werkgroep opgericht die op Lokaal niveau een Agenda voor de 21ste eeuw te hand nam onder de naam Lokale Agenda 21.

Tot vandaag is er sprake van een continue inzet van vrijwilligers die (met ondersteuning van de gemeente Boxtel) een hoeveelheid aan acties heeft geïnitieerd. Voorbeelden zijn: het regentonnenproject, 2000 bomen in 2000, het composteringsproject, de tellingen van eko-producten in supermarkten, smaak van Boxtel, bevordering streekproducten, lezingen, filmavonden enz..

Op deze website kunt u meer te weten komen over de actuele acties.

Bent u zich bewust van de noodzaak tot actie en verandering? Wilt u ook iets doen met uw zorg en betrokkenheid? Wellicht doet u hier ideeën op die u in uw persoonlijke omgeving kunt toepassen. Mocht u een stap verder willen gaan en actief willen worden, neem contact op met een van onze leden. De gegevens vindt u onder “contact”.

Uw belangstelling is belangrijk voor ons.

Betsie van der Sloot –van der Heijden

Voorzitter  werkgroep Lokale Agenda 21

 

“Winkel op de fiets”

4 apr

 

 

foto1 winkel op de fiets foto 2 winkel op de fiets foto 3 winkel op de fiets foto 4 winkel op de fiets foto 5 Winkel op de fiets

 

vrouwendag 2013

4 apr

Internationale vrouwendag 2013 groot succes!

8 maart jl. hebben 180 Boxtelse vrouwen op een geweldige wijze samen Internationale vrouwendag gevierd.  De vrouwen hebben enthousiast deelgenomen aan de verschillende workshops en samen met het Wereldkoor liederen gezongen. De avond werd afgesloten met een gezellig feest waarbij er in allerlei stijlen gedanst werd en de borrelhapjes genuttigd werden die door vrouwen van De Smaak van Boxtel waren bereid.

Hieronder enkele sfeerfoto´s.

IMG_4419kl IMG_4423 kl IMG_4431kl IMG_4433kl IMG_4443kl IMG_4461kl IMG_4472kl IMG_4463