Thuis composteren, een zinvol plezier!

31 dec

IMG_3060Van uw tuinresten en plantaardige keukenresten kunt u prima zelf compost maken, het zwarte goud voor uw tuin! Het is ook nog goed voor het milieu omdat centrale verwerking en veel transportkilometers niet meer nodig is. Omdat de kwaliteit van GFT vaak onvoldoende is, komt het merendeel toch nog bij de vuilverbranding terecht. Dat is zonde en niet goed voor het milieu. Door thuis  te composteren maakt u de cirkel rond op eigen terrein, net als in de natuur. Dat maakt thuiscomposteren de meest duurzame oplossing, een zinvol plezier!

Wanneer is thuis composteren voor mij geschikt?

In principe altijd, voor elke situatie is er een geschikt systeem. Maar het wordt wel eenvoudiger als u plaats heeft voor een compostbak in de tuin, en de compost daar ook kan gebruiken. Hoe meer tuin- en plantaardige keukenresten u heeft, des te interessanter wordt het!  Thuis composteren is geschikt voor u als u duurzaamheid en kringloop tuinieren hoog in het vaandel heeft staan.

Is thuis composteren moeilijk?

Nee, composteren is even ‘moeilijk’ als een eenvoudig kookrecept. In de natuur gebeurt het vanzelf. Met deze site geven wij alle benodigde informatie over hoe u het beste kunt composteren. Ook geven wij regelmatig cursussen, die op ozde agenda staan vermeld

Bij de kinderboerderij te Boxtel (Apollopad 1) is een demonstratieplaats en informatiecentrum thuis composteren ingericht. Op deze site vindt u ook al het foldermateriaal. Ook op de Kleine Aarde is verdere informatie verkrijgbaar

IMG_2293

Kost zelf composteren veel tijd?

Nee, het belangrijkste is om enkele gewoonten bij het tuinieren te veranderen, met name het fijn maken van materialen,het mengen van groene en bruine materialen.  Het onderhoud van het compostsysteem zelf duurt hooguit 5-10 minuten per week. Het oogsten van de compost (ca 2 keer per jaar kan ins ca een half uur gebeuren. Tuinieren is een inspirerende bezigheid, en composteren is daar zeker een inspirerend onderdeel van!

Wat heb ik er voor nodig, hoe kom ik aan de juiste compostbak?

Wat u nodig heeft is een compostbak die past bij uw situatie (zie compostsystemen). De Gemeente Boxtel heeft de maand ‘Mei compostmaand’ een actie voor de uitgifte van compostsystemen (verwijzing naar site en blad van gemeente)

Vragen?

Heeft u aanvullende vragen dan kunt u in Boxtel een mail sturen naar de compostmeesters. Als u een mail stuurt naar ….@…… met uw vraag, e-mail adres en telefoonnummer dan wordt u benaderd door een van onze compostmeesters. Kijk ook naar de rubriek ‘veelgestelde vragen’

 

Comments are closed.