Duurzame tip 2011

2 jan

LED loont!

Met de kortere dagen en lange avonden in aantocht,  gaan de lampen meer aan. Tijd om eens naar het energieverbruik van uw verlichting te kijken! Vooral halogeenspots zijn energievreters. Er zijn nu mooie LED spots verkrijgbaar met eenzelfde ‘kleurentemperatuur’ als halogeenlicht (2700 graden Kelvin). Een goede LED spot met GU10 fitting  is verkrijgbaar voor ca. 20 euro, waarmee u van 40 W halogeen overstapt naar slechts 4 Watt LED.
Met bijvoorbeeld 1000 branduren per jaar (ongeveer drie uur per dag) bespaart u dus 36 kilowattuur per jaar. Met ca. 22 cent per KWh  is de besparing  aan energie dus  bijna 8 euro per lamp per jaar.  Binnen 2,5 jaar heeft u de lamp dus al terugverdiend, vanuit de energiebesparing.  Lampen met meer dan 1000 branduren per jaar verdienen zich nog sneller terug. Vervang dus eerst de lampen met de meeste branduren. Een goede LED-lamp heeft 30.000 tot 50.000 branduren. U hoeft dus bijna nooit meer nieuwe lampen te kopen!   Kortom: LED loont!

Haal eruit wat er in zit!

Samen met de verpakking worden ook veel restjes product weggegooid. Of het nu gaat om dure cosmetica of een yoghurt uit een pak. Goed leegmaken van de verpakking is heel belangrijk. Giet flessen en melk/sappakken helemaal leeg en laat ze uitdruppelen. Vouw een bijna leeg pak met dikkere inhoud zoals yoghurt, of gezeefde tomaten plat en druk de resterende inhoud goed van ‘onder naar boven’ naar buiten. Tubes tandpasta en crèmes? Knip de bijna lege tube schuin open, en gebruik de inhoud die nog aan de wanden kleeft.  Schraap potten goed leeg! Zet pas een nieuwe neer als de verpakking echt helemaal leeg is! Maak er zelf een gewoonte van motiveer ook uw omgeving.  Op deze manier bespaart u aanzienlijk, gooit minder nuttig product weg, en produceert u minder afval! Kortom: Haal eruit wat er in zit!

Europese week van de afvalvermindering!

Van 19 tot 27 november krijgt afvalvermindering in heel Europa de aandacht. Waarom? De Europese afvalproductie moet, en kan, fors omlaag en veel meer grondstoffen kunnen worden gerecycled.  Hoewel wij in Nederland al redelijk goed bezig zijn, kan het nog veel beter.  Ruim de helft van ons ‘afval’ zijn eigenlijk nuttige grondstoffen!  Daarbij verdwijnt ook nog eens 20% van ons duur gekochte eten ongebruikt in de afvalbak. Ook dat kan beter!

Start deze week nog met afvalvermindering:

Tip 1:  Creëer in uw huis duidelijke en gebruiksvriendelijke verzamelbakken voor plastic,  papier, glas en keukenresten voor de GFT-bak, een bakje voor lege batterijen etc.. Zorg voor slechts een kleine ‘afvalbak’.  Leg aan alle bewoners goed uit hoe deze te gebruiken.

Tip 2:  Koop en kook op maat, zorg dat u geen plastic draagtassen hoeft te gebruiken, en voorkom onnodige reclamepost door een nee-nee sticker. Maak boodschappenlijstjes en voorkom impulsaankopen.

Tip 3:  Ruil, of verkoop ongebruikte spullen of breng deze naar ‘Het goed’. Breng goede spullen niet klakkeloos naar de milieustraat

Tip 4:  ga thuiscomposteren: u hoeft de groene bak nog maar zelden te gebruiken. Bij de Kinderboerderij kunt u vrijwel gratis een compostbak krijgen, en informatie inwinnen

Tip 5: gooi in elk geval geen GFT resten in de grijze bak, maar gebruik de groene.

Tip 6: doe geen veegzand in de grijze bak, maar verwerk dit achter in een border in de tuin. Het maakt de grijze bak onnodig zwaar

Tip 7: doe niet ‘een beetje’ aan afvalvermindering, maar  doe het zo goed mogelijk!

Volgt u de bovenstaande tips, dan zult u merken de hoeveelheid grijs afval spectaculair afneemt. Na een week of drie bent u er helemaal aan gewend! Doet u mee?

De duurzame tip van de week wordt verzorgd door Werkgroep Lokale Agenda 21 Boxtel: zie ook op www.lokaleagenda21.nl

Gebruik de fiets!

De fiets met lekke band in de schuur en dan toch maar de auto nemen? Breng daar verandering in! Juist die kleine ritjes met de auto zijn duur, uw auto rijdt dan een op vijf!

Met de fiets gaat het meestal sneller en veel goedkoper. De kosten voor een goede opknapbeurt voor uw fiets heeft u er zo al snel uit. Investeer ook in een paar goede afneembare fietstassen zodat u ook gemakkelijk met de fiets boodschappen kunt doen en vergeet ook de verlichting niet. Gaat u naar de sportclub of naar het dorp, met een  verrassend snel ter plaatse! Kortom, een ochtend de fiets opknappen of een ritje naar de fietsenmaker is de moeite waard! Lokaal gebruik van de fiets is gezonder, goedkoper en  geeft minder verkeers- en parkeerdruk in Boxtel!

clip_image0012

Zolder of garage opruimen? Gebruik de ladder van Lansink!

Ad Lansink heeft als tweede Kamerlid in het jaar 1979  een ‘ladder’ ontworpen met de volgende ‘treden’: PREVENTIE,  HERGEBRUIK, RECYCLING, VERBRANDEN/STORTEN. Hierover heeft hij 28 mei jl. in de Bibliotheek van Boxtel een lezing gehouden.

Die ‘ladder van Lansink’ komt goed van pas als wij de garage of zolder weer eens opruimen. PREVENTIE: voorkom (impuls)aankopen van spullen die snel werkloos op de zolder geraken. HERGEBRUIK:  heeft u het niet meer nodig? Maak iemand ander er blij mee, breng het naar de kringloopwinkel, zet het op internet of doe mee met een ‘garagesale’. RECYCLING: Scheid hout, metaal, gips, plastic etc. van elkaar en doe het in de juiste container bij de milieustraat. Uw buurman/kennis kan het hout wellicht goed gebruiken voor een klus of als aanmaakhout voor de kachel. De allerlaatste trede, als het echt niet naders kan, is VERBRANDEN/STORTEN via de grof vuilcontainer.  Na 32 jaar ‘ladder van Lansink’ gaan nog veel te veel nuttige spullen en materialen  mee met het ‘grof vuil’. Alles in een keer weg, gemakkelijk maar zonde.

Ook al is de Ladder van Lansink al meer dan 30 jaar oud, hij komt nog steeds goed van pas..  Zet hem dus niet bij het grof vuil, maar gebruik deze.

 

 

week 7

Geen groente- en fruitresten meer in de grijze bak!

We zijn al tientallen jaren gewend aan een groene container voor groente, fruit en tuinafval (GFT).  Uit landelijk onderzoek blijkt dat toch bijna de helft van ons GFT in de grijze bak verdwijnt. Dat is jammer, want van GFT in de groene bak wordt door vergisting en compostering ‘groene energie’ en compost gemaakt. GFT in de grijze bak wordt verbrand, dat maar weinig energie oplevert, en de as komt in een deponie terecht.  Bovendien is verwerking van GFT als grijs afval bijna twee maal duurder dan verwerking via de groene bak. Dat maakt onze afvalstoffenheffing onnodig hoog.

Een Duo-bakje in de keuken is ideaal. Alle plantaardige keukenresten, keukenpapiertjes, papieren tisseus, koffiedrab en filters kunnen in het groene gedeelte.  Leeg het liefst dagelijks in de groene container. Zet deze elke twee weken aan de straat op de ophaaldagen, ook al is deze niet vol. Is deze net  geleegd, doe dan op de bodem een stuk karton, zet de groene container in de schaduw en steek een stokje tussen de deksel, zodat er lucht bij kan. Zo voorkomt u stank. Nog beter is het om zelf thuis te composteren en het ‘zwarte goud, de compost’ in uw eigen tuin  te gebruiken!

week 6

Ik ben flexi-tariër, doet u mee?

Je bent flexi-tariër als je niet alle dagen vlees op je bord hebt. Inmiddels eet ruim 85% van de mensen al minstens een dag in de week al vlees-vrij. Toch is de vleesconsumptie in Nederland vrij constant, circa 42 kilo per persoon per jaar. We zijn in Nederland nog gewend aan veel te grote porties vlees en te veel zuivel. Een halvering van onze vleesconsumptie is gezonder  en veel beter voor ons milieu en klimaat.  Begin wekelijks met een vleesvrije dag, en bereid dit langzaam uit naar meer dagen. En op de vleesdagen: verklein uw porties vlees geleidelijk to ca. 80 gram per persoon. Lekker & vleesvrij koken? Kijk opwww.vegatopia.com.   Wilt u meer weten, klik op www.ikbenflexitarier.nl.

De actie ‘ik ben flexitarier’ is een initiatief van stichting Natuur & Milieu en wordt ondersteund door Lokale Agenda 21 Boxtel.

week 3

Gebruik  WC-papier en keukenrol van recycled papier!

Via de WC verdwijnt in Nederland 22.000 kilometer/jaar aan WC-papier in het riool. Hiervoor is ook prima WC papier uit recycled papier te gebruiken. Dit is tegenwoordig net zo zacht en sterk als WC- papier uit verse houtvezels.  WC- en keukenpapier uit recycled papier en chloorvrij gebleekt is nu ruim verkrijgbaar, en is in veel gevallen zelfs goedkoper. Kies bij voorkeur voor WC rollen met 400 vel per rol, in plaats van rollen met 160 of 200 vellen.  Rollen met minder velletjes lijken ‘goedkoop’ maar in feite duur! Het scheelt bovendien ook nog veel verpakkingsmateriaal en ruimte!  Dus: duurzaam en comfortabel vegen met recycled WC- en keukenpapier!

week 2

Uw gebruikte frituurolie en -vet, recycle het!

Bij supermarkten Plus, Van Beekstraat 3,  Coöp, Nieuwstraat 59 Liempde, op de milieustraat van de gemeente en bij ‘Het Goed’, Industrieweg 6, ziet u een gele container staan. Deze is bedoeld voor de inzameling van uw oude frituurvet. Van uw oude frituurvet kan prima biobrandstof worden gemaakt. Uw oude frituurvet is dus geen afval maar een grondstof voor groene energie! Dat is dus veel duurzamer dan het als afval in de grijze bak te doen. We gooien in Nederland maar liefst 20.000 ton frituurvet en -olie weg, en dat is zonde. Slechts 10% van ons frituurvet en -olie wordt hergebruikt. Oud frituurvet hoort zeker niet thuis in de gootsteen, want dat is slecht voor het riool!  Laat het vet afkoelen, giet het terug in de originele verpakking en sluit het goed af. Zo is inleveren simpel.  Dus: frituurolie en -vet, recycle het!

Voor meer informatie: zie www.hergebruikfrituurvet.nl

week 1

Duurzame voornemens voor 2011!

In 2011 ga ik: meer op de fiets, meer plantaardige eiwitten eten, meer genieten van de omgeving rond Boxtel,  meer bewegen, meer eko- en fairtrade-producten kopen, meer spullen naar de kringloopwinkel brengen en kopen,  meer thuis composteren, meer plastic en papier gescheiden houden, meer investeren in energiebesparing, meer lokale producten kopen, meer seizoensgroenten en -fruit eten, meer gebruik maken van openbaar vervoer, meer carpoolen met collega’s,  meer koken met basisproducten, meer kringlooptuinieren, meer ‘het nieuwe rijden’ toepassen, meer vegetarisch koken, meer de viswijzer raadplegen, meer op maat kopen wat ik echt nodig hebt, meer kraanwater drinken uit herbruikbare flesjes, meer een eigen boodschappentas meenemen bij het winkelen, meer LED-lampen gebruiken, meer duurzaam verbouwen……en nog veel meer!!!

Lokale Agenda 21 Boxtel wenst u een duurzaam 2011 toe!

 

Comments are closed.