2012: Appelproeverij

2 jan

clip_image0013Appelproeverij tijdens het Herfstfestijn op zondag 7 oktober van 13.00 uur tot    16.00!

Het is de bedoeling dat inwoners Boxtel die een eigen boomgaard(je) hebben, met hun    appels en peren naar de unieke boomgaard bij het Gemeentehuis komen om de bezoekers te laten proeven van lekkere, vaak niet bekende soorten appels en peren. Doet u mee? U mag uw eigen fruit verkopen. Daartoe kunt u uw eigen tafeltje meebrengen of gebruikmaken van een deel van onze kramen.

Twee pomologen (fruitdeskundigen) zijn aanwezig om het meegebrachte fruit, waarvan de naam niet bekend is, te benoemen of wel onderzoek daar toe doen.
Wilt u deelnemen neem dan contact op met Gerard Buiks, tel. 0411675171  of Betsie van der Sloot, tel. 0411631503, betsie@vandersloot.demon.nl

Deze proeverij zal omlijst worden met live muziek. We hopen op een grote deelname.

Deze activiteit staat in het kader van het behouden en uitbreiden van hoogstamboomgaarden in de gemeente. Hoogstamboomgaarden vormen alle seizoenen van het jaar een lust voor het oog. Brabant kende in de vorige eeuw tot de ruilverkavelingstijd verschillende streekrassen. De meesten daarvan zijn teruggevonden en worden bewaard in collectieboomgaarden. Eén Brabants ras is nog steeds zoek, de Lieve Vrouwenappel. Dat ras werd volop verbouwd rond Drunen, Vlijmen, Den Dungen, Sint Michielsgestel. Het was een lekkere appel, maar omdat er flink gedund moest worden om goede vruchten te krijgen, is het ras vlot verdwenen toen arbeid duur werd. Ergens in de Langstraat, de Meierij of het Groene Woud zou nog een oude Lieve Vrouwenappel kunnen staan. Kent of heeft u (misschien) de LieveVrouwenappel?

Comments are closed.