2011: EKO-Tellingen

1 jan

Albert Heijn weer aan top met eko-producten, Jumbo en Plus stellen teleur

Vrijwilligers hebben voor Milieudefensie weer het aantal biologische en Fair Trade producten in de supermarkten van Boxtel geteld. In september speurden vrijwilligers Micheline Leemans, Marjo Roelofs  en David Andreae voor de achtste keer nauwkeurig langs alle schappen van de 6 supers in Boxtel en Liempde. De conclusie is dat in het afgelopen jaar, Boxtel de landelijke stijging van 30%  niet heeft gevolgd. Er waren gemiddeld zelfs 20% minder EKO producten dan in 2010. In Boxtel is Albert Heijn is de winnaar met 277 producten. Teleurstellend waren de Plus (vorige jaar winnaar) en de veelbelovende nieuwe Jumbo, die beide minder hadden dan in 2010. Maar op Fair Trade gebied is er goed nieuws: deze drie supers hebben meer producten in hun aanbod dan vorig jaar.

Boxtel op EKO gebied:

·         Albert Heijn is de nieuwe winnaar met 277 producten, 15 % meer dan vorig jaar. Nummer twee is Jumbo met 252, 20% minder dan vorig jaar als Super de Boer. De Plus zakte met 50% naar slechts 164 producten. De Coop in Liempde, een relatief kleine winkel, doet het goed met 135 verantwoorde producten, hoewel 35 minder dan 2010. Lidl heeft 10 producten en Aldi (Oosterhof) voor de vierde jaar precies 1.

Boxtel op Fair Trade gebied:

·        In Boxtel nam de Plus de leiding met 56 Fair Trade producten, gevolgd door Albert Heijn (54) en Jumbo (48).

·        Het gemiddelde van de 6 supermarkten steeg met een respectabele 30%.

·        Het landelijk gemiddeld steeg met een spectaculaire 40%.

Naast de supermarkten kan de klant terecht bij de natuurvoedingswinkels. In Boxtel heeft biologische winkel De Schoffel op de Mijlstraat rond 1400 EKO-producten.

auteur: David Andreae

lees meer op : www.milieudefensie.nl

Comments are closed.