Wel en niet in de compostbak

31 dec

Regel 1 is: de compostbak eet vegetarisch!

Doe alleen plantaardige keuken- en tuinresten in de compostbak. Doe fruitresten in een kuiltje in de compostbak en dek heet direct af met ander materiaal in de compostbak. Dit vermindert het aantal fruitvliegjes. Deze zijn onschuldig, maar kunnen wel hinderlijk zijn.

Uit de keuken

Gebruik in de keuken een apart emmertje voor het materiaal voor de compostbak. Zet dit op een goed bereikbare plaats. Licht uw huisgenoten goed in hoe dit emmertje te gebruiken. Snijdt grotere delen in de keuken al kleiner, denk aan snijbloemen, citrusschillen. Probeer natuurlijk zo min mogelijk plantaardig voedsel weg te gooien. Koop en kook daarom op maat.

Groente-, aardappel- en fruitresten

Deze kunnen prima inde compostbak. De zeer kleine hoeveelheden funghiciden en pesticiden die mogelijk in de schillen aanwezig zijn,storen het compostproces nauwelijks, en worden afgebroken in de compostbak. Vooral de compostwormen zijn dol op fruitresten!

Koffiedrab en -filter

Ook deze kunne geheel in de compostbak. De compostworm is eveneens dol op koffiedrab. Het filterpapier wordt ook geheel gecomposteerd

Tafelresten

Allen kleine hoeveelheden. Heeft u grotere hoeveelheden, maak deze dan los en spreid dan los inde compostbak en meng deze direct om. Vermijd grote hoeveelheden vet en jus. kleine hoeveelheden vleesresten zijn acceptabel, maar geen grote stukken vlees. vis.

Brood

Brood is prima, maar snipper het wel in kleinere stukjes. Grotere stukken brood geven een plaatselijke verdroging in de compostbak. Kleine hoeveelheden vlees/kaasresten mogen.

Eischillen/schelpen

Prima voor inde compostbak, ze vormen een goede kalkbron voor in de compost, Maak deze eerst fijn.

Papier/karton

Keukenpapier, karton, papieren zakdoekjes etc. kunne uitstekend in de compostbak. Maak  papier/karton fijn.

Snijbloemn/balkonplanten

Snijd deze fijn.

Kooivulling van cavia/hamster (planteneters)

Deze vormen prima materiaal voor de compostbak. De uitwerpselen bevatten veel voedingsstoffen en het hooi/stro vormen goede ‘bruine materialen). Ook onderliggende kranten kunnen worden mee gecomposteerd.

As van onbehandeld hout

de as van de kachel/BBQ kan in de compostbak en vormt een bron van mineralen voor de compost. Het gaat dan alleen om as van onbehandeld hout.

Uit  de tuin

Gazongras

Laat waar her kan uw grasmaaisel op het gazon liggen (mulchmaaien). Het gras composteert dan gewoon inde grasmat. Er zin speciale grasmaaiers, mulchmaaiers die het gras zo fijn maaien dat hetvrijwel onzichtbaar wordt. voorkom ook te veel groei van gras door overbemesting. Gras is ‘groen materiaal’. Meng 3 delen gras met  1 deel houtering, bruin materiaal (takjes, stro, herfsbladeren) en meng het met de bovenste laag in de compostbak. Voorkom dikke plakkaten gras in de compostbak.

Heeft u veel gazon spaar dan in de herfst een flinke hoeveelheid herfstblad in een grote korf.

Haagscheersel

Hedera, Liguster, taxus zijn goed composteerbaar. Haagbeuk, eikenblad  en notenblad composterenwat moeilijker, meng dit als het kan op met gras. Conifeer (en andere harshoudende soorten ) en laurier zijn moeilijk composteerbaar. Vermijd grote hoeveelheden in een keer.

Haksel het haarscheersel eventueel met bijvoorbeeld de grasmaaier. Dit versnelt de compostering aanzienlijk en u kunt veel meer haarscheersel inde compostbak kwijt.

Onkruid

Schud het onkruid goed uit zodat de meeste grond ervan af is. De eerste zaden gaan dood in de compostbak door de hoge temperaturen. Doe de onkruidresten daarom midden in de compostbak, daar is het het warmst. Vermijd wortelstokonkruiden als zevenblad, brandnetel etc. Leg deze eerst op een zonnige plaats en laat deze volledig uitdrogen.

Resten van de moestuin

Knip deze eerst in stukken. Vermijd zieke planten.

Twijgen en takken

Bent u aan het snoeien. Verwijder dan vervolgens eerst de dunnere zijtakken van de dikkere hoofdtakken, Verklein de ‘dunne fractie met een heggenschaar of motormaaier, alvorens het in de compostbak te doen. Verklein de dikker fractie met een knipschaar of hakselaar (tot 3-4 cm). Meng deze eerst op met groen materiaal alvorens het in de bak te doen. Zaag de allerdikste takken in stukken van 30-40 cm en laat deze drogen voor uw kachel, of geef dit hout weg aan een kennis met een kachel.

Bladeren

Bladeren, ook herfsbladeren zijn goed composteerbaar. Beukenbladeren en eikenbladeren composteren wat langzamer. Grote hoeveelheden notenbladeren kunnen soms het compostperroces verstoren. Herfstbladeren bevatten weinig stikstof en moeten daarom goed worden gemengd met groene materiaal zoals gras.  Een andere methode is bladcomposteren Dit duurt wat langer, maar geeft ook zeer mooie potgrond.

Heeft u in een keer meer tuinresten dan in de compostbal kan, leg dan een wachthoopje aa. Die het materiaal dat u niet kwijt kunt in een korf van bijvoorbeeld een stuk gaas. DE verse inhoud inde compostbak zal snel in volume afnemen. Doe als er weer plaats is de inhoud van de wachthoop in de compostbak.

Bioplastics

Er zijn tegenwoordig bioplastics gemaakt uit zetmeel. De afbraak ervan in de compostbak gaat langzaam. Snijd/knip  het in kleine stukjes.

 Niet in de compostbak mogen:

Alles wat niet organisch is en niet afbreekt mag niet in de compostbak. Verder mogen niet:

papier met kleurenopdruk,

Glossy tijdschriften bevatten te veel kleurstoffen. Dat hoort bij het oud papier.

Zieke planten met name de fytoftera van tomatenplanten is berucht.

Dierlijke eiwitten en vetten

vlees, vis, eieren, jus, uitwerpselen van vleesetende dieren. dit is vooral uit gezondheidstechnisch oogpunt

Kattenbakgrind. Dit verteert niet en stoort het compostproces

 Veegzand

Doe het veegzand van terras etc. niet in de compostbak. Het verstopt de poriën in de compost te veel en voegt aan de compost niets toe. Doe het veegzand terug op een plek in de tuin waar het niet zichtbaar is. Doe het veegzand niet in de grijze container, want dan weegt het mee als ’afval’!

 

Comments are closed.